onsdag 13 april 2016

Castellum förvärvar Norrporten

Nu blev det äntligen klart att Castellum förvärvar Norrporten, något som ryktats ett par veckor och idag äntligen blev officiellt, köpeskillingen blev 13,4 miljarder kr där bolaget delbetalas med 10,4 miljarder kontant och resten genom 23,4 miljoner aktier i Castellum.










För att finansiera köpet så gör man nyemission med företrädesrätt för Castellums aktieägare.

Kort sagt så är ju köpet något som förändrar Castellum som bolag rätt rejält, man ökar fastighetsvärdet med 60%(!!!) till 71 miljarder kr och resultatet ökar med 900 miljoner till 2,5 miljarder per år. Man tror också att man genom synergieffekter kan öka vinsten med ytterligare 150 miljoner kr.

Man behåller samma övergripande mål, finansiella risk och utdelningspolicy som tidigare och det övergripande målet är fortsatt att nå en årlig tillväxt på 10 % i förvaltningsresultatet enligt VD Henrik Saxborn.

Baserat på intjäningsförmåga i dagsläget så kommer förvaltningsresultatet att öka med 8 % exklusive samordningsvinster och ifall man lyckas uppnå synergieffekter som man hoppas på så ökar förvaltningsresultatet med 14,7 %.

Man nämner också att man är villig att sälja vissa bestånd för att renodla fastighetsbeståndet och sänka belåningsgraden, motsvarande cirka 4 miljarder kr.

18 maj kommer villkoren för företrädesemissionen och prospektet släpps 25 maj, roliga datum att hålla utkik efter.

Personligen så tycker jag att Castellum är ett av de bästa bolagen på den svenska börsen, med en jättefin historik, höjd utdelning varje år sen börsintroduktionen och ett defensivt risktänk där man tydligt gör klart för att köpet inte kommer påverka det långsiktiga skuldsättningsmålet om max 55 %. Jag gillar också att man klargör att man kommer se över och sälja de delar man inte känner passar Castellums riskprofil.

Jag kommer förhoppningsvis att teckna i emissionen om den inte innehåller några allt för oklara detaljer, mer får vi reda på den 18 maj men under tiden ser fram emot att bolaget kan växa sig större och bli det största fastighetsbolaget på OMX Stockholm.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar