tisdag 19 april 2016

Börsen stiger, lite spridda tankar

Börsen har stigit rätt ordentligt det senaste och värderingarna har med andra ord gått från aptitliga till mindre aptitliga och jag har svårt att hitta något jag finner prisvärt.

Veckans funderingar:

Fortum (som förövrigt delade ut i veckan, återkommer mer om detta i månadssammanfattningen) som jag har i portföljen fick sig en genomgång av Gottodix

Fortum från sidlinjen

Gottodix är en bloggare jag följer och ibland är han lite för djupt inne i makro och internationell ekonomi så man får verkligen sätta sig in i det han talar om för att det ska vara givande, vilket ibland är svårt när man ligger på sängen och börjar fundera på att stänga ner för dagen.

Tillbaka till Fortum, utdelning på närmare 9 % är ju helt klart trevligt, och bolaget har ju kassa att betala utdelningen 8 år framöver ifall man skulle välja att inte investera i några projekt alls, så utdelningen kommer ju fortsätta ticka in, frågan är om elpriset och Ryssland kommer att gå i rätt riktning så att Fortum kan få upp lönsamheten igen, bolaget motsvarar 6% av portföljen så jag väljer att avvakta lite, behöver inte viktas upp mer helt enkelt.

Excel är kul
Jag har filat på ett excelark för att följa mina investeringar, den börjar bli rätt fin så kanske får för mig att dela med mig av den så småningom, känns ju dock rätt svårt att slå my dividends av Stefan Thelenius, men det är ju alltid kul att sitta och pilla själv, komma på nya sätt att se sitt innehav och dessutom utveckla sina excel-kunskaper.

IPOs - the hype continues
Resurs bank ska börsnoteras, får se om jag väljer att teckna men håller örat mot marken och ser vad elefanterna säger. 10-20 % på en dag ska man inte kasta åt sidan även ifall man får minimal tilldelning, IPO hypen är helt klart fortfarande galen, Humana, Attendo och Leo Vegas är ju tydliga tecken på detta.

Teckna och sälja på första handelsdagen för att sedan köpa kvalitet, det är kul det.

Småbolagsinnehav
Äger ju fortfarande ett antal småbolag, Rottneros är ett av dem, idag meddelade man att man höjer utdelningen från 0,30 till 0,50 vilket alltid är välkommet. Kursen hoppade upp till 6,70 med en ökning på 11% idag. utdelningen motsvarar nu 7,5%. Det säger ju rätt mycket om bolaget och jag borde sälja det och lägga om skutan helt till målet utdelningsaktier av kvalitet. Jag väljer dock att sitta kvar till rapporten, får se ifall jag ångrar mig eller inte då...

Hexatronic är ett annat småbolagsinnehav jag har, gått som tåget de senaste dagarna efter en rapport där man visade på otroligt hög tillväxt (33 %) medans EBITDA var låg (1,3 %), att marginalen skulle vara låg var väntad, så ingenting som kom som en överraskning, man har valt att göra investeringar och anställa mer personal för att klara av den ökade efterfrågan.

Orderboken är 40 % högre jämfört med föregående år och man går kaxigt ut och säger att man spår tillväxt väsentligt över sitt mål om 20 %. Nu när man dessutom börjar få igång försäljning i UK och öppnar upp för försäljning i USA så tror jag det kan finnas möjligheter till otroligt fin tillväxt under kommande år.

Rörigt värre idag men va tvungen att skriva av mig lite även fast jag hade mindre matnyttigt att komma med en dag som denna. 1 kommentar: